Fossiele zoetwatervis blijkt hagedis

Tiktaalik roseae

Tiktaalik roseae

De Tiktaalik roseae, een beroemde missing link, is niet langer de perfecte overgangsvorm van vis naar landdier. Fossiele pootafdrukken van een hagedisachtige op een stuk leisteen uit Polen vertonen dezelfde botstructuur als de vermeende ‘vin’ van het dier.

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature stelde eerder deze maand dat de visie op de herkomst van landdieren hierdoor fundamenteel moet veranderen.

Een ander probleem leverde de datering van de tiktaalik op. Die moet nu ook herzien worden, omdat het dier 30 miljoen jaar ouder zou zijn dan het stuk leisteen.

Wetenschappers toonden zich onaangenaam verrast, nu blijkt dat de ‘visvoeter’ een hagedis moet zijn geweest. Maar zo gaat het altijd in het grote evolutie sprookjesbos, iedere maand wordt er wel weer een fabel herroepen.

Evolutiebiologen hebben jarenlang verteld hoe zich uit vissenvinnen vier poten ontwikkelden waarmee de dieren het land op kropen. Het beroemdste icoon in deze overgang was sinds 2004 de tiktaalik – ”grote zoetwatervis” in de taal van de Inuit.

De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins, hoogleraar aan de Oxford University, schrijft in zijn recente boek ”Het grootste spektakel ter wereld”: „In vrijwel alle opzichten is de tiktaalik de perfecte ontbrekende schakel.” Het stuk leisteen bleek voldoende om die visie ondersteboven te keren.

Advertenties