Studieboek biedt alternatief voor evolutionistische terreur

Schepping of evolutie? Een vraag die de gemoederen blijft beroeren. Vele wetenschappers en atheïsten benadrukken met grote stelligheid dat met Darwins boek ”De oorsprong der soorten” (1859) overtuigend is aangetoond dat alle huidige levensvormen door evolutie zijn ontstaan. Dat is op zijn minst opmerkelijk want Darwin was geen wetenschapper, maar theoloog.

Wetenschappelijk onderzoek zou sinds 1859 hebben laten zien dat evolutie dé verklaring moet zijn voor de huidige variatie aan levensvormen. Ook dat is opmerkelijk, want de theorie rammelt aan alle kanten. Evolutionisten houden met een bijna fundamentalistische ijver vast aan hun dik 150 jaar oude paradigma. Kennelijk is een nieuw of ander model te beangstigend voor hen. Een schrijnend voorbeeld daarvan vinden we hier, waar Gerdien de Jong als eerste woord “misleidend” gebruikt. Dat soort terminologie is gangbaar in ideologieën, maar niet in de wetenschap. Junker en Scherer zijn degelijke betrouwbare Duitse wetenschappers. Wat me altijd wel fascineert is de totalitaire ijver waarmee evolutie beschermd wordt. Dat fanatisme doet me denken aan totalitaire systemen, gedachte politie en onderdrukking.

In de Nederlandse taal was tot voor kort geen boek beschikbaar dat uitgebreid op de oorsprongs­kwestie ingaat, maar daar is verandering in gekomen. Stichting De Oude Wereld heeft een boek uitgegeven met de titel ”Evolutie. Het nieuwe studieboek”. Het is oorspronkelijk geschreven en uitgegeven door Duitse wetenschappers die specialist zijn op de onderwerpen die in het boek ter sprake komen.

”Evolutie” beperkt zich tot de biologie en de biologische evolutie; dus geen discussie over de oorsprong van het heelal, de geologie en de ouderdom van de aarde, onderwerpen die ook van wezenlijk belang zijn in het oorsprongsdebat. Dit gemis kan als een gebrek gezien worden, maar geeft tegelijk aan dat de auteurs zich niet hebben laten verleiden om buiten hun vakgebied te treden. Iets dat evolutionisten zelf maar al te vaak doen.

Ze beginnen met een discussie over de wetenschappelijke methode en de invloed van vooroordelen op de interpretaties van waarnemingen. Vervolgens wordt de ordening van het leven in taxonomische groepen bediscussieerd en het zogeheten basistype geïntroduceerd; organismen die direct of indirect met elkaar verbonden zijn door hybridisaties (kruisingen).

Het basistype komt in de rest van het boek herhaaldelijk naar voren omdat het een aannemelijke verklaring geeft voor de grote variatie die ontstaat door onder meer fokken en telen, en die tegelijk de grenzen ervan aangeeft. Het kan ook de grote variatie in de natuur verklaren, maar ook daar bestaat een begrenzing aan de mogelijke variatie. Dit staat in contrast met de evolutietheorie, waar grenzeloze variatie mogelijk moet zijn om evolutie mogelijk te maken. Die grenzeloze variatie wordt echter nimmer waargenomen.

De auteurs bediscussiëren uitgebreid mechanismen en aanwijzingen voor evolutie en sluiten elk onderwerp af met conclusies die de beperking van de huidige theorieën aangeven, zonder evolutie overboord te gooien of meteen als alternatief schepping te poneren. Pas in het laatste hoofdstuk worden alle gegevens in een scheppingsmodel gepast en wordt vermeld dat er ook in dat model onopgeloste vragen overblijven.

Met duidelijke illustraties en diagrammen leggen de auteurs belangrijke punten en biologische principes uit. Ook is elk hoofdstukonderdeel voorzien van een samenvatting. Een appendix achterin bevat onder meer een verklarende woordenlijst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s