Radicale sjiieten gaan los op onschuldige soennieten

Radicale sjiieten vormen milities die vervolgens soennitische burgers afslachten.

Het was al vreselijk gevaarlijk en chaotisch in Irak doordat ISIS, Al Qaeda en andere soennitische groeperingen terroristische aanvallen pleegden op sjiitische doelen (die zien zij als afvallige ketters), maar het is onlangs zowaar nóg een beetje erger geworden. Iraakse sjiieten hebben namelijk hun eigen milities opgezet die vervolgens op grote schaal wraak nemen voor het brute geweld van ISIS.

The Islamic State has been slaughtering Shiites by the thousands as it rampages through Iraq and Syria. A new report by Amnesty International claims that members of Iraq’s Shiite majority are retaliating with atrocities of their own. The report, released on Tuesday, alleges that since the self-proclaimed Islamic State started grabbing territory in Iraq, Shiite militias supported by the Iraqi government have abducted and shot dozens of Sunni civilians, apparently in retaliation for the Sunni extremist group’s attacks on Shiites.

Je kunt je er iets bij voorstellen dat Iraakse sjiieten zo boos zijn vanwege het brute ISIS-geweld dat ze aanhangers van die terroristische organisatie vermoorden. Eigenlijk kun je ze dat niet eens kwalijk nemen. Jammer genoeg is er een probleem: de soennieten die op brute wijze om het leven worden geholpen hebben niets met ISIS te maken. De enige overeenkomst is dat ISIS een soennitische terreurclub is.

Amnesty legt uit haar in onderzoeksrapport:

“Scores of unidentified bodies have been discovered across the country handcuffed and with gunshot wounds to the head, indicating a pattern of deliberate execution-style killings.”

Een woordvoerder van de Iraakse overheid vertelde Amnesty dat ontvoerde soennieten bijna altijd op brute wijze vermoord worden, zelfs als hun families tienduizenden dollars hebben betaald voor hun vrijlating. “Zij die ontvoerd worden door de milities hebben weinig kans om te overleven, hoeveel hun families ook betalen.”

De belangrijkste milities waar het om gaat zijn Asaib al-Haq, de Badr Brigade, het Mahdi Leger en Kataib Hezbollah. Verschillende van die groepen worden gesteund door Iran. Since juni, toen de officiële Iraakse troepen zich terugtrokken uit eenderde van het land, zijn zij dagelijks machtiger en invloedrijker geworden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat sjiieten het tegenwoordig helemaal te zeggen hebben in de overheid; ze hebben niet alleen veel te zeggen in het parlement, maar daarnaast hebben ze de veiligheidsdiensten ook nog eens overgenomen. Ze kunnen dus doen en laten wat ze willen; van Bagdad hebben ze niets te vrezen.

Amnesty roept de nieuwe regering van premier Haider al-Abadi op om de rechtsstaat in ere te herstellen en de milities actief te bestrijden, maar dat soort oproepen zullen gewoon genegeerd worden. De enige reden dat Al-Abadi en zijn mede-sjiieten het nog voor het zeggen hebben in Irak, zullen zij denken, is vanwege de steun van Iran. Amerika heeft ze aan hun lot overgelaten; hele gebieden werden bezet door ISIS, sjiieten en anderen werden op grote schaal afgeslacht, en het enige wat Amerika doet is af en toe een bommetje laten vallen op een ISIS-jeep. Vanuit hun sektarische perspectief bekeken kun je dan alleen maar concluderen dat Iran en haar milities in ieder geval iets doen.

Het zal de komende tijd ongetwijfeld nog verder uit de hand lopen in Irak. Soennieten die ISIS niet steunen zullen tot de conclusie komen dat de centrale overheid het prima vindt als zij worden afgeslacht door sjiitische milities, waardoor ze hun heil ongetwijfeld alsnog bij ISIS gaan zoeken of bij andere radicaal-soennitische organisaties. Als reactie daarop zullen sjiieten natuurlijk nog verder radicaliseren en gewelddadiger worden, waarop soennieten weer zullen reageren door op hun beurt ook meer geweld te gebruiken, etc. enzo.

De enige manier om een dergelijke islamitische burgerorloog tussen sjiieten en soennieten te voorkomen is – of was want ik ben bang dat het al te laat is – door ISIS van de aardbodem te vegen. Helaas heeft het westen gekozen voor een strategie waardoor het weleens jaren kon duren voordat die terroristische organisatie écht verzwakt is – als dat al gebeurt. In de tussentijd lopen de sektarische spanningen steeds verder op, daar is geen houden meer aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s