Terreurbeweging ISIS blijkt in bezit van chemische wapens van Saddam Hussein

Zwartste scenario dreigt

Moslimterroristen met chemische wapens. Die wereldwijde angst lijkt werkelijkheid geworden nu de barbaren van ISIS beschuldigd worden van dodelijke aanvallen met mosterd- en chloorgassen.

De extremisten hebben de beschikking over een deel van het oude arsenaal van Saddam Hoessein, de Iraakse oud-dictator die er zelf niet voor terugdeinsde om dat tegen Iran en de Koerden in te zetten. Tot voor kort werd getwijfeld of deze chemische wapens nog bruikbaar waren, maar ISIS heeft waarschijnlijk dezelfde dodelijke stoffen gebruikt tegen de Koerden in Kobani.

Witte vlekken

Doktoren in de Syrische grensstad sloegen al eerder alarm dat drie strijders door een chemische aanval waren omgekomen. Die vermoedens worden nu bevestigd door Israëlische experts, die de foto’s van de slachtoffers hebben bestudeerd. Hun lichamen waren bedekt met brandwonden en witte vlekken. ,,Dit is zeer zorgwekkend”, zegt researcher Jonathan Speyer in Herzliya.

Vermoed wordt dat het om mosterdgas gaat dat ISIS-terroristen in juni hebben buitgemaakt bij de verovering van een complex waar Saddam zijn chemische wapens, geproduceerd in de jaren 80, had opgeslagen. Ook lagen daar 2500 raketten met het zenuwgas sarin, evenals stoffen waarmee het dodelijke tabun kan worden geproduceerd, eveneens een zenuwgas.

VN-inspecteurs en de Amerikaanse regering betwijfelen of deze wapens nog gebruikt kunnen worden. Een deel werd bij bombardementen vernietigd, terwijl de rest van de chemische stoffen grotendeels zouden zijn afgebroken. Experts vrezen echter dat ze wel degelijk verwerkt kunnen worden in een bom.

ISIS-terroristen experimenteren ondertussen ook volop met chloorgas. Bij twee aanslagen met geïmproviseerde bommen, gevuld met het verstikkende gas, raakten vorige maand in Dhuluiya zeker twaalf Iraakse soldaten en sjiitische militieleden gewond. Ook kwamen veertien ISIS-terroristen om toen een raket explodeerde die zij aan het vullen waren met chloorgas.

Een Iraakse parlementariër claimde vorige maand zelfs dat bij een chlooraanval in Fallujah driehonderd soldaten waren omgekomen. Daar zijn geen bewijzen voor, maar westerse functionarissen twijfelen er nauwelijks aan dat ISIS op kleine schaal chloorgas heeft ingezet. De angst voor chemische wapens is zelfs zo groot dat Britse elitetroepen, actief in ISIS-gebied, volgens Britse media speciale pakken hebben meegekregen om zich te beschermen tegen een eventuele gifgasaanval.

Naast Saddams oude arsenaal zouden ISIS-strijders ook via andere wegen chemische wapens bemachtigd kunnen hebben. Turkse veiligheidtroepen troffen vorig jaar een cilinder gevuld met saringas aan bij strijders van het Al-Nusra Front. Die zouden het hebben willen gebruiken voor een bomaanslag in Syrië.

De aan Al-Qaeda gelieerde organisatie veroverde een jaar eerder ook een chemische wapenfaciliteit van het regime en een chloorfabriek. Die aanvallen zouden zijn geleid door vooral buitenlandse strijders, van wie een groot deel naar ISIS is overgestapt. Het regime zelf heeft al zijn bekende chemische wapens ontmanteld, maar Assad zou nog een paar ton hebben opgeslagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s